TIIVISTELMÄ SÄILYNEISTÄ MUISTIINPANOISTANI TORONTOSTA 1997

Toronto

 

TULKKI

Jos on tarve kommunikoida, eikä ole kieltä, tehdään kieli. Jos on eri kielet, tehdään tulkki.

KLM:n koneessa Amsterdamista Torontoon vieressä istuvan italialaisen isoäidin kanssa syntyi lämmin ymmärrys (molemmilla hirveä tupakantuska, savuton lento kun oli). Isoäiti oli englanniksi ummikko, minä taas italiaksi ummikko. Tulkkia ei tarvinnut tehdä, se istui isoäidin vieressä valmiina, n. 12-vuotias paikallisessa peruskoulussa englantia opiskellut tyttärentytär. Tehtiin ryhmätyötä koko lennon ajan (olisikohan ollut n. 7 tuntia). Tässä tuloksia:

 

Mi piace conoscere (amo conoscere) della gente, amo la gente, non ne ho incontrate finora, prima solo sapere, pensare questi occhi, queste bracca di dovero essere gentili soto certi aspetti e' buono.

La cosa + bella della mia vita ma 8 ore senza fumare accorciano la vita (io penso) 8 anni.

Dio ti benedisca.

HUIJAUKSISTA

Bestwestern Primrose-hotellin aulassa, valikoidessani postikortteja matkamuistomyymälän telineestä, viereeni ilmestyi siisti, harmaahapsinen vanhus, kertoi, että kun olis niin helvetin kiire lentokentälle ja ei ole taksirahaa eikä pankit ole vielä auki niin et ostaisi kelloani ja aitoa kultasormustani, "only 50 dollars!". Ja minähän ostin n. 10 CND arvoisen kellon ("aito kultainen sveitsiläinen") ja n. 1 CND arvoisen sormuksen 50 CND:lla auttaakseni vanhaa, harmaahapsista ja heikkoa huijaria.

"Fool me once, shame on You, fool me twice, shame on me". Toista kertaa tyyppi tuskin yrittää, taitaa vielä sinisilmiä, herkkäuskoisia kohdata tarpeeksi. Eaton's Centeristä, lähtötunnelmissa jo, löytyi kaunis matkamuisto, 17 CND, maksoin Visalla, kaunistukkainen myyjä ojensi kynän ja tuhruisen kuitin: "Please sign here". Kuitissa oli siististi nimikirjoituspaikan yläpuolella 177 .00 CND. Että silleen. Nimikirjoitus siihen ja selitä se sitten Suomesta jälkikäteen. Kysyin myyjältä että miksi, ja se sanoi että voi voi voi kun sormi taisi vähän täristä tuossa seiskan kohdalla ja anteeksi nyt kauheasti ja antoi korjauksen jälkeen oikeamman kuitin, jota kyllä tiirailin huomattavasti tarkemmin, vaikka siinä kyllä luki 17 CND, ennen allekirjoittamista.

Tästä jäi pieni kutina, että montakohan ovelampaa yritystä oli mennyt omalta kohdalta läpi. Kutina hävisi paluun jälkeisen VISA-laskun myötä - ei yllätyksiä. Ehkä Torontolaisilla myyjillä sittenkin sormi vaan joskus seiskan kohdalla tärisee tarpeettomasti. Niin että korostui taas tämä perusohje, silmät ja korvat auki, aina.

 

ERILLISMUISTOJA

- Excuse me, but do You export this excellent wine ?

- No, I only pour it, and this will sure be the last pour for You

Viinitilan tuotteiden maistajaisissa, paluumatkalla Niagaralta Torontoon.

Sorry, it was not me, it was only my umbrella...

APL-ajattelija täpötäydessä CN-Tower-hississä edessä olevalle japaqnilaiselle kaunottarelle.

 

APL-tapainen ajattelu, mitä se on ?

Aloin ihmetellä sitä 1982.

Ajatella globaalisti, moniulotteisesti, sisäkkäissääntiöisesti, olla positiivisesti hieman hullu.

Konferenssimatkoilla, erityisesti Torontossa, tuo määritelmä on aina vain vahvistunut.

 

Helsingissä 02.11.1997

Pekka Haapala