Eric Baelen / APL2000 Suomessa

Kimmo Kekäläinen

 

Syksyn ehdottomasti mielenkiintoisin APL-tilaisuus pidettiin 26.9. R.E. Time Trackerin tiloissa, jonne oli saapunut vieraaksi Eric Baelen Yhdysvalloista. Eric on APL2000-yrityksen vetäjä. APL2000 turvasi APL*PLUS-dos/Windows/Unix-tuotteiden jatkuvuuden Manugisticsin irtautuessa tulkkituotannosta ja keskittyessä isoihin logistiikka- ja toiminnanohjaus-sovelluksiinsa sekä Statgraphicsiin. 

Suomi oli Ericin Euroopan-matkan viimeinen etappi. Hänet aiemmin nähneet konferenssi-kävijät jo tiesivätkin mitä odottaa - esitystavaltaan mukaansatempaavaa ja innostavaa, joko sielullaan peliin heittäytyvää APL-miestä, jolla kokemusta riittää jo vuosikymmenten takaa ... 

Eric ja Richard Eller pitivät samansisältöisinä sekä aamu- että iltapäivä- tilaisuuden. Päivä päätettiin tiheästi täyttyvillä kuohuviinipikareilla.  

Riku esitteli APL+Win-tulkin liitettävyyttä edustamaansa Ecco Pro-työkalustoon sekä Eric Lescassen mittavaa Internet-pohjaista APL+Win kurssitarjontaa, joka on tilattavissa RE Time Trackerin kautta. 

Eric esitteli APL2000:n firmana, kävi läpi APL+Winiä niin kielen kuin liitännäisominaisuuksien kautta sekä kertoi APL2000:n yhteistyökuvioista Yhdysvaltain softa-markkinoilla. 

APL+Winin kehityksessä näytetään panostetun voimakkaasti APL2-yhteensopivuuden parantamiseen, joka näyttäisikin tällä erää olevan jopa pitemmällä kuin taisteluparillaan Dyalogilla. Esimerkkeinä mainittakoon vakuutusmatemaatikkojen arvostama n-wise reduction sekä suorat akseli-operaatiot.

APL2000 on toteuttanut ODBC-rajapinnan komponenttitiedostoihin, lähinnä kai mainstream-vaateiden takia salonkikelpoistaakseen näitä tietovarastoina, mikä "an sich" riittäneekin näinä aikoina perusteeksi. Tarjoamalla tämä voidaan ohittaa eksotiikka-politikoinnit ja keskittyä komponentti-tiedostojen antamaan kiistattomaan lisäarvoon monissa soveltamistilanteissa.

Merkittävimpänä liitettävyyslaajennuksena APL+Win kuitenkin tukee nyt TCP/IP-socketeja. Systeemifunktion NI kautta avautuu nyt APL+Win-käyttäjälle verkko- ja internet-maailma kaikkine mahdollisuuksineen: WEB, FTP, EMAIL, Client/Server, ... Funktionaalisuudeltaan NI näyttäisi olevan vastaavalla tasolla kuin Dyalogin TCPSocket-olio- tai APL2:n AP119-liittymä. Internet-demoilunsa huipentumana Baelen loi Internet Explorer-kontrollin lennosta pystyttämänsä Gui-lomakkeen osaksi. Standardi selain APL-Gui-oliona, jota voi seurata, kuunnella ja käskyttää, ...                 ja minulle kun arvovaltainen konsultti ihan kalvolla todeten esitti tässä alkusyksystä, että APL on ratkaisuna sivussa tietotekniikkakehityksen valtavirroista. Uskoako konsulttia vai Baelenia?

APL2000 on tulkkibisneksensä lisäksi tukevasti kietoutunut toimiala- ohjelmistotuotantoon. Kolme kivijalkaa muodostuvat General Electrics- yhtymän LEX2000-sovelluksesta, yhteistyöstä Softmedin räjähdysmäisesti markkinoita vallanneen sairaala-ohjelmiston tuottamisessa sekä vakuutusalan PTS2000-sovelluspakettia kehittävän yrityksen kanssa. Nämä ohjelmistotuotteet on implementoitu APL+Winilla ja niiden laaja volyymi ja taloudelliset raamit osaltaan turvaavat tulkin kehitystyön jatkuvuuden ja varmistavat tekniikoiden toimivuuden testausta.

Päivä jatkui varsinaisen asia-osuuden jälkeen virvokkeiden ääressä keskustellen, minkä jälkeen tämä pesunkestävä brooklynilais-poika kyyditettiin yltiöisänmaalliseen tyyliin Harjutorin yleiseen saunaan kuurattavaksi, sieltä töölöläis-ravintolaan illalliselle, sitten sitkeimmät puolen yön maissa Storyvilleen ... ennen aamu-seitsemältä lähtevää lentoa kohti kotia. Kiitokset - Eric ja Riku - vieraanvaraisuudesta.